Volkstuinvereniging Groen Gennep - Eindhoven: Recepten

Recepten

Quinoa, pompoen, bieten salade Multiculturele dag 2015
Zoete aardappel tandoori Multiculturele dag 2015
Saltimbocca van de barbecue met basilicumroomsaus Multiculturele dag 2015
Tiramisu Multiculturele dag 2015
Bara Multiculturele dag 2015
Hindoestaanse kerriekip Multiculturele dag 2015
Javaanse ketjapkip Multiculturele dag 2015
Surinaamse Chinese kool Multiculturele dag 2015
Romige courgettesoep  
Courgette / prei taart  
Courgettejam  
Courgettecake  
Courgette met uien inmaken  
Rode kool met chocolade  
Puree of crème van knolselderij  
Zoete aardappel – pompoensoep (6 pers) Pompoendag 2016
  Het Pompoenrecepten boekje van Groen Gennep (pdf).
Appelchutney met calvados  
     

 

= vegetarisch = vis = vlees

 

 


Multicuturele dag 2015 (Kaysri):

Quinoa, pompoen, bieten salade (4 pers)

Ingredienten:

  • 4 kleine bieten
  • 2 sinaasappelen
  • 500 gram pompoen (flespompoen)
  • 1 eetlepel ras al hanout kruiden
  • Paar takjes tijm
  • 350 gram Quinoa
  • 1 eetlepel honing
  • Paar takjes platte peterselie
  • Paar takjes munt
  • Flinke handvol  bruine amandelen naturel
  • 200 gram feta

Voor de dressing

  • Sap van 1 sinaasappel en overig sap opgevangen bij snijden sinaasappel, honing, zout en peper, olijfolie, dit alles mengen.

Bereidingswijze:

  • Elk bietje op een  stuk aluminiumfolie leggen, besprenkelen met klein beetje olijfolie en klein beetje grof zeezout. Pakketje dichtdraaien en bieten bij 180 graden in oven doen, ongeveer een uur totdat ze beetgaar zijn. Laten afkoelen, schillen en in grove stukken snijden.
  • Snij de pompoen in blokjes van 1 cm,  in een ovenschaal doen, Ras al hanout erover, beetje olijfolie, takjes tijm erbij, goed mengen, dan de oven in op  180 graden ca. 30 min.
  • Kook de quinoa volgens standaard methode ( staat op verpakking) en uit laten lekken.
  • Veerdeel de sinaasappelen in parten, zonder het wit erbij, sap opvangen voor de dressing.
  • Hak de amandelen.
  • Pompoen, quinoa, bieten, platte peterselie, munt, sinaasappel mengen in een schaal.
  • Dressing erover, feta erover verkruimelen, amandelen erover strooien, nog 1 a 2 maal omscheppen en serveren.

 

 

Multicuturele dag 2015 (Kaysri):

Zoete aardappel tandoori (4 pers)

Ingredienten:

  • 2 middelgrote zoete aardappels, geschild en in (1 cm) blokjes
  • 2 eetlepel kokosolie, gesmolten
  • 1,5 eetlepel appelazijn
  • 1 eetlepel kokosbloesem suiker of honing
  • 0,5 theelepel zeezout
  • 1 theelepel komijn ( fijngemalen poeder)
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 4 kopjes spinazie, gewassen
  • 1 rode paprika, in kleine reepjes
  • 0,25 rode ui, fijngesneden

Voor de dressing

  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1,5 eetlepel appel azijn
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel komijn (fijngemalen poeder)

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Meng de kokosolie, azijn, suiker, zout, komijn, kerriepoeder in een grote kom en doe hier de aardappelblokjes bij.
  • Meng alles goed door elkaar en zorg ervoor dat alle aardappelblokjes bedekt zijn met een laagje van het oliemengsel.
  • Stort de aardappelblokjes op een bakplaat met een anti-aanbaklaag en rooster ze ongeveer 30-40 minuten in de oven tot ze gaar zijn (schud halverwege een keer om).
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing en klop dit op.
  • 4 kopjes spinazie in een schaal doen.
  • Als de aardappelblokjes klaar zijn en wat afgekoeld doe je deze bij de spinazie,  doe de paprika en rode ui erbij en daarna de dressing erover,  goed mengen en serveren.

 

Multicuturele dag 2015 (Rinie en Maria):

Saltimbocca van de barbecue met basilicumroomsaus

Ingredienten (voor 4 personen):
Voor de vleesspiezen:

  • 4 lapjes kalfsvlees van ca. 100 gram per stuk
  • 4 plakken Parmaham
  • 16 salieblaadjes
  • 4 kleine uien of sjalotten
  • 4 houten of metalen spiezen
  • Versgemalen peper
  • Olie voor bestrijken

Voor de basilicumroomsaus:

  • 1/8 liter zure room
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels gesnipperde verse basilicum
  • 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
  • zout en peper

Bereidingswijze:
Voor de vleesspiezen:

  • Leg de lapjes kalfsvlees een voor een tussen natgemaakt plasticfolie en klop ze dunner uit.
  • Snijd ze elk in 4 stukken.
  • Snijd de plakken ham ook in 4 stukken.
  • Bestrooi de stukken vlees met peper. Leg de ham erop en de salieblaadjes en rol op.
  • Pel de uien en stijd ze in 4 parten.
  • Rijg aan de spiezen afwisselend een rolletje vlees en een stuk ui.
  • Bestrijk de spiezen met olie voor ze op de bbq gaan.

Voor de basilicumroomsaus:

  • Roer alle ingrediënten door elkaar.
  • Maak op smaak met zout en peper

 

Multicuturele dag 2015 (Monique):

Tiramisu

Tira mi sù: Italiaans voor trek mij omhoog of beur me op.

Benodigdheden: Voor 4 tot 6 personen:

  • 250 gram mascarpone
  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 pak lange vingerskoekjes
  • Sterke koffie
  • Amaretto
  • Platte schaal, liefst rechthoek of vierkant

Werkwijze:

  • Splits de eieren, mix de eigelen met de suiker en vanillesuiker tot het mengsel er lichtgeel tot wit uit begint te zien. Schep er vervolgens de mascarpone doorheen. Mag ook kort mixen, het moet een dikke consistentie hebben uiteindelijk.
  • Bedek de bodem van de schaal met een laag lange vingers en besprenkel  deze met koffie en amaretto. Het moet allemaal vochtig zijn, niet `soppen`.
  • Giet de helft van het eimengsel over de lange vingers en leg er nog een laagje lange vingers op met weer koffie en amaretto.
  • Afmaken met het eiermengsel en dan liefst een nacht laten opstijven in de koelkast.
  • Voor het serveren pure chocolade er overheen raspen.

 

Multicuturele dag 2015 (Karmelitha en Ahmed):

Bara

Ingredienten:

  • 500 gram bloem
  • 1/2 kopje mungzaadjes
  • Een paar blaadjes bladgroente (b.v. spinazie of andijvie)
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel masala
  • 1 glas lauw water
  • 1/2 theelepel komijnzaadjes
  • Frietpan met plantaardige olie of
    wok met 1 liter zonnebloem-olie (pas op voor oververhitting!)

Bereidingswijze:

  • Week de mungzaadjes in heet water
  • Snij de bladgroente en de knoflook fijn
  • Meng de mungzaadjes, bladgroente, knoflook, zout, de masala en het lauwe water goed door elkaar of in een blender.
  • Voeg de komijnzaadjes toe
  • Meng alle ingredienten door de bloem totdat er een gladde bal deeg ontstaat.

 

Voor rechtshandigen (linkshandigen net andersom):
Doe op de palm van de linker hand wat lauw water (tegen het plakken). Leg daarop een balletje deeg ter grootte van een pingpongbal (of een golfbal voor degenen die een tuin naast de golfbaan hebben). Maak de vingers van de rechterhand ook vochtig en druk daarmee de bal deeg een beetje plat. Maak met een vinger een gat in het midden.
Laat de "donut" in de hete zonnebloem-olie glijden en frituur deze totdat de Bara goudgeel is geworden.

Dien de Bara's op met een flinke pot sambal.

 

Multicuturele dag 2015 (Toeti):

Hindoestaanse kerriekip

Benodigdheden, voor 4 personen

  • 1 pond Kipfilet/kippedijfilet in blokjes gesneden,
  • 1 ui gesnipperd  4 tenen knoflook fijngesneden.
  • 1 à 2 theelepels Hindoestaanse massala (kerrie) kopen bij de toko
  • Zout en peper ( witte of zwarte ) naar behoefte,
  • Vet-sin of Adjinomoto ( kopen bij de Toko )
  • 4 grote aardappels in blokjes gesneden
  • 1 pond Surinaamse sperzieboontjes; kouseband

Bereidingswijze:

  • Frituur de aardappelblokjes in zonnebloemolie; 1e keer vier minuten, 2e keer tot goudbruin. Laat uitlekken en zet opzij.
  • Kook de kouseband beetgaar; zet apart.
  • Bak de uien glazig, voeg knoflook toe. ( doorbakken tot het lichtbruin is )
  • Voeg toe; de kipfilet met de kerrie, zout en peper naar smaak.
  • Als deze gaar is alles mengen; kip met boontjes en aardappels.
  • Even doorbakken op zachte pit, zodat de kruiden kunnen doortrekken  in de boontjes en aardappel.( eventueel een beetje water bij, om aanbranden te voorkomen )
  • Pittig wordt door chutney ( hindostaanse sambel ) bij te serveren.

 

Multicuturele dag 2015 (Ahmed):

Javaanse ketjapkip

Benodigdheden, voor 4 personen:

  • 1 ui, 3 tenen knoflook
  • Laos 2 tl ( liefst een stukje verse uit de diepvries of gedroogd )
  • Tomaten puree ( 1 tl )
  • Ve-tsin / Adjinomoto, optioneel ( Toko )
  • Ketjap zoute
  • Suiker ½ eetlepel
  • Zout en peper naar smaak
  • Kippenbouten 1 kg

Bereidingswijze:

  • Kippenbouten in drieën hakken; apart aanbraden in een bakpan.
  • Uien en knoflook glazig fruiten
  • Tomatenpuree erbij
  • Laos er bij
  • Zwarte peper en zout
  • Scheut ketjap
  • Kip toevoegen, en scheutje water ( deksel op de pan en gaar stoven )
  • Op het laatst gesneden bladselderij

 

Multicuturele dag 2015:

Surinaamse Chinese kool

Benodigdheden, voor 4 personen:

  • 1 Chinese kool; kan ook andere roerbakgroenten zijn zoals paksoi, amsoi, (geen courgette) wortel
  • 1 grote winterwortel in reepjes gesneden
  • 1 grote ui
  • Stukje verse gember
  • Peper, zout en suiker.
  • 1 pond sperziebonen in stukjes van 4 centimeter gesneden. Beetgaar gekookt.

Bereidingswijze:

  • Ui glazig bakken.
  • Winterwortel  erbij doen met fijngesneden gember.
  • Peper, zout, suiker.
  • Chinese kool toevoegen en onder voortdurend omscheppen roerbakken, zorg dat het niet te gaar wordt.
  • Boontjes er bij
  • Eventueel vetsin toevoegen

 

 

Rode Kool met chocolade:

Ingredienten:

  • 1 rode kool ( ± ½ kg.)
  • 3 kruidnagels
  • ½ dl. azijn
  • 50 gr. roomboter
  • 30 gr. bruine suiker
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 gesnipperde uien
  • 1 plak peperkoek ( voor de kruidige smaak en de binding)
  • 30 gr. Pure chocolade ( couverture met ± 35/40 % cacao-vet)
  • Aardappelzetmeel
  • Zout en evt. witte peper


Bereidingswijze:

  • Ontdoe de rode kool van de onderste bladen en snijdt hem door de helft.
  • Ontdoe beide helften van het wortel-gedeelte.
  • Snijdt de beide helften in dunne plakjes zo fijn mogelijk en was de koolreepjes grondig met water.
  • Doe de rode kool in een pan (die groot genoeg is!) en doe er nog wat water bij.
  • Voeg er de kruidnagels, azijn, boter, laurier, zout (NIET TE VEEL)en gesnipperde ui aan toe.
  • Zet op het vuur en laat 20 minuten goed doorkoken, tot gaar dus.Let op dat er voldoende water in de pan staat.
  • Dan de bruine suiker, chocolade en de plak peperkoek er door laten smelten tot het geheel is weggesmolten. Laat nog maar even pruttelen tot ook deze smaken verdeeld zijn...
  • De rode kool kun je nu desgewenst nog verder afbinden met wat water en aardappelzetmeel, in de nog hete massa.

Heerlijk bij wildschotels van welke aard dan ook.
Geschikt om in te vriezen!

 

Romige courgettesoep

Ingrediënten:

  • 1 kilo courgette (= courgette van ongeveer 30 cm lang)
  • 1 (groeten)bouillonblokje
  • Sambal (of rode peper)
  • Ketjap manis (zoete ketjap)
  • 250 ml kokosmelk

Bereidingswijze:

  • Snij de kopse kanten van de courgette en daarna overlangs in 8 repen.
  • Verwijder de zaadlijsten (er blijft nog ongeveer 800 gram over).
  • Doe een klein bodempje water in de pan tegen het aankoeken.
  • Snij de courgette in blokjes en doe deze met een theelepel sambal, het bouillonblokje en een paar eetlepels ketjab in de pan.
  • Breng dit aan de kook (na een paar minuten de vlam laag zetten, je hoort het water op de bodem pruttelen) en laat het op een laag vuur verder garen. Roer ondertussen een paar keer om zodat het gelijkmatig gaart.
  • Als de courgette gaar is kan de kokosmelk erbij.
  • Pureer de massa met een staafmixer of blender
  • Breng het weer even aan de kook alvorens het op te dienen.

Variatie tip:

Je kunt van te voren een uitje en wat knoflook fruiten of aanvullen met een (winter)wortel. Er zijn echter sambal- en bouillonsoorten waar deze ingredienten al in zitten.

Deze soep kan goed in het friesvak bewaard worden.
Als de soep een dag staat kan het wit uitslaan. Dat is geen bederf maar de room in de kokosmelk die naar de oppervlakte komt. Goed roeren tijdens het opwarmen en alles ziet er weer normaal uit.

 

Courgette / prei taart

Ingrediënten:
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 3 preien
  • 1 courgette
  • 150 gram cashewnoten
  • zout (alleen als de cashewnoten ongezouten zijn)
  • halve eetlepel kerriepoeder
  • 4 eieren
  • bekertje zure room
  • zakje geraspte kaas
Bereidingswijze:
  • Laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Prei in stukje snijden en wassen
  • De courgette in blokjes snijden
  • De helft van de cashewnoten fijn hakken

Bij gasoven: warm de oven voor op 200 graden.
(Een hetelucht oven is sneller warm en hoeft pas aangezet te worden als de schaal in de oven gaat.)

  • Bak de prei en courgette zachtjes 10 minuten in wat boter
  • Vet de ovenschaal in en bekleed het met het bladerdeeg. prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Roer de kerriepoeder, de zure room, de helft van de geraspte kaas, de gehakte cashewnoten en de eieren door het prei/courgettemengsel
  • Vul de bodem met het mengsel
  • Hak de andere helft van de cashewnoten fijn en strooi over de taart.
  • Strooi tenslotte nog de rest van de kaas er over.
  • Dan 45 minuten in de oven bij 200 graden

 

 

Courgettejam

Ingrediënten:

  • 1 kilo schoongemaakte courgettes
  • 1 kilo geleisuiker
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel

Bereidingswijze:

  • Snij de courgettes (schillen hoeft niet) en verwijder met eventueel het zachte gedeelte van het zaad.
  • Rasp de courgette en rasp ook de schil van de citroen.
  • Pers de citroen en de sinaasappel uit.
  • Breng de geraspte courgette, de citroenrasp, het citroen- en sinaasappelsap onder voortdurend omscheppen langzaam aan de kook. Laat alles nog ruim 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • LET OP: Kokende jam is gloeiend heet: veel heter dan kokend water.
  • Pureer eventueel nog met een staafmixer.
  • Voeg de geleisuiker toe en laat de massa nog 3 minuten flink bruisend koken. (Laat niet te lang koken, dan werkt de pectine in de geleisuiker niet meer.)
  • De schoongemaakte potten * direct sluiten en 5 minuten ondersteboven zetten.

Variatie tip:
Voeg 2 theelepels italiaanse kruiden en 2 theelepels kaneel toe.

 

Courgette cake

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 200 ml. zonnebloem olie
  • 350 cc suiker of rietsuiker
  • 350 cc bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel zout
  • 1 fijn geraspte courgette 300 gram--- een beetje laten uitdruipen in de vergiet.

Bereidingswijze:

  • Mix de eieren
  • Mix de olie en de suiker erdoor
  • Doe de gezeefde bloem, bakpoeder, kaneel en zout erbij. Goed mixen.
  • Voeg de courgette erbij. Nog even kort mixen, dan alles in een springvorm.
  • Bak in een voorverwarmde oven op 175 graden in 1 uur gaar.

Verrassend lekker en geen dikmaker! Bereidingstijd: 1,5 uur

Variatie met rietsuiker en walnoten
Voeg gehakte walnoten toe en gebruik rietsuiker in plaats van gewone suiker.
Maak de cake helemaal af door er deze saus overheen te strijken:

  • 1 eetlepel zachte margarine
  • 50 gram roomkaas
  • ½ lepel koffiemelk
  • ½ theelepel vanillesuiker
  • ½ mok poedersuiker
  • Mix margarine en roomkaas.
  • Doe de rest er allemaal bij en smeer over de afgekoelde cake.

(nu is het wel een dikmaker!)

 

Courgette met uien inmaken

Bron: http://www.weckenonline.com

Ingrediënten:

  • 6 middelgrote courgettes (= ongeveer 2 kg)
  • 2 weckpotten met schroefdeksel van 1 liter
  • 4 grote uien
  • 6 eetlepels zout
  • 0,5 liter (natuur)azijn
  • 300 gram kristalsuiker
  • 3 theelepels mosterdzaad
  • 2 theelepels kurkuma (koenjit)
  • 1 theelepel dillezaad (heeft u geen dillezaad gebruik dan dille)
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 jeneverbessen

Bereidingswijze:

  • Was de courgettes en snijd ze in de lengte door.
  • Verwijder de zaadlijsten met een theelepel.
  • Snijd de courgettes in stukken van ongeveer 1 centimeter en snijd de uien in ringen.
  • Neem een grote kom en doe hier de uien en courgetteblokjes in.
  • Strooi hier 6 eetlepels zout over, meng het en laat dit 3 uur staan.
  • Schep om het uur een keer met een lepel door de groenten.
  • Neem na 3 uur een vergiet en doe hier de uien en courgettes in.
  • Spoel de groenten af, onder stromend water, en laat ze goed uitlekken.
  • Breng in een grote pan de azijn, suiker, het mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuten koken totdat de suiker volledig opgelost is, voeg nu de groenten toe en laat deze nog 2 minuutjes zachtjes koken.
  • Doe in elke weckpot 1 laurierblaadje en 3 jeneverbessen en schep daar de groenten bovenop. Het werkt gemakkelijk als u een trechter gebruikt.
  • Goed aandrukken en giet dan het kokende azijnmengsel met de kruiden over de groenten tot de rand van de weckpot.
  • Draai de schroefdeksel goed aan en zet de weckpotten ”op de kop” en laat ze 5 minuten afkoelen.
  • Draai daarna de weckpotten om, draai nog een keer aan de schroefdeksel, zodat deze goed vast zit, en laat ze verder afkoelen.
  • De deksel van de weckpot zal tijdens het afkoelen vanzelf indeuken. Dit betekend dat de weckpot vacuüm getrokken wordt.
  • Laat de courgettes met uien minimaal twee weken staan voordat u ze opeet!.

Tijd: 3 uur en 20 minuten.

 

Puree of crème van knolselderij

Ingredienten:

  • Knolselderij
  • 1 citroen
  • Scheutje room of boter
  • Verse bladselderij
  • Zout

Bereidingswijze:

  • Knolselderij in blokjes snijden, even bedruppelen met citroensap voor de verkleuring tegen te gaan.
  • Gaar koken ( 10 minuten) en pureren met een staafmixier
  • Voeg room en/of boter toe.
  • Kruiden met peper en zout en garneren met bladselderij. 

Je kunt dit recept ook gebruiken voor pastinaak en in combinatie met aardappel.

 

Zoete aardappel – pompoensoep (6 pers)

Ingredienten:

  • 1 kleine pompoen (+ 1 kg)
  • 2 zoete aardappels
  • 1 grote ui
  • stuk gemberwortel (3 cm)
  • 1 teen knoflook
  • ½ tl gemalen koriander
  • 1 sinaasappel
  • 1 blik kokosmelk 250  ml
  • 1 ltr. Kippenbouillon of neem groentenbouillon voor de vegetarische versie

Bereidingswijze:

  • Schil de pompoen, snijd ze in stukken en verwijder de zaden en draden.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Schil de zoete aardappelen en snijd ook deze in kleine blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil het stuk gember en snijdt of rasp het fijn.
  • Doe het zelfde met de knoflook.
  • Fruit de uisnippers, pompoen en zoete aardappelblokjes in een beetjes olie in een pan.
  • Voeg de gember, knoflook en koriander toe en fruit opnieuw enkele minuten.
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat koken tot de pompoen gaar is.
  • Pers de sinaasappel uit en rasp ongeveer 1 tl schil af.
  • Schenk  de kokosmelk en het sinaasappelsap in de pan en warm goed door.
  • Pureer alles goed met een staafmixer of blender tot een gladde soep.
  • Bestrooi als laatste met de geraspte sinaasappelschil.

 

Appelchutney met calvados

Ingredienten:

  • 1 kilo appelen uit jou tuin
  • 750 gr rietsuiker
  • 2 stokjes vanille of vanille extract
  • 30 cc calvados

Bereidingswijze:

  • Schil de appelen en snijd in kleine stukjes. Doe ze in de pan samen met de rietsuiker.
  • Voeg een beetje water toe (ongeveer tot de helft van de appelen)
  • Snijd de vanille stokjes open en schraap ze uit. Voeg het schraapsel toe aan de appelen.
  • (of voeg het vanille extract toe. Zo'n klein flesje van dr. oetker)
  • Laat het geheel langzaam gedurende 2 uur koken.
  • Voeg daarna de calvados toe. Haal de pan van het vuur en roer alles goed. Laat alles even staan.
  • Schep de chutney in jampotjes, doe de deksel er op en zet ze op z'n kop.Ongeveer gedurende 5 minuten.
  • Klaar is je chutney
Volkstuinenvereniging Groen Gennep - Genneperweg 199 - 5644 RS - Eindhoven