Ongedierte en plagen

Elke tuinder ziet een deel van de oogst verloren gaan aan de vraatzucht van andere dieren, schimmels en andere ongenode gasten. Een deel is te voorkomen door een net te spannen. Jonge koolplanten worden bijvoorbeeld niet alleen door slakken opgegeten, ook duiven hebben er wel zin in.

Slakken hebben niet veel natuurlijke vijanden, ze zijn gewoon te slijmerig. Vooral na een zachte winter kan er een ware naaktslakkenplaag ontstaan. Daar is het volgende aan te doen:

 • Graaf een klein emmertje tot de rand toe in de grond en vul het met een laagje bier. Steek vier stokken rondom de emmer in de grond. Laat de stokken vijf cm uitsteken en leg er een stoeptegel op tegen de regen.
  - Voordeel, de slakken hebben een leuke tijd.
  - Nadeel het werkt twee dagen totdat de alcohol verdampt is.
 • Koop houtsnippers bij de dierenspeciaalzaak (vulling voor hokken met Cavia's e.d.). Leg een cirkel met een straal van minimaal 15 cm rondom elk plantje met een laagje houtsnippers.
  - Voordeel, de slakken op oorlogspad stranden doordat de losse snippers vastplakken in hun slijmlaag.
  - Nadeel, het werkt niet meer als de houtsnippers nat worden door de regen.
 • Neem een stuk PVC buis van 10...12 cm doorsnee. Neem een stuk ijzer- en koperdraad (elektriciteitsdraad zonder isolatie) en wikkel deze elk één keer om de PVC-buis zodat ze ongeveer 0,5 tot 1 cm van elkaar af liggen. Het stuk PVC buis kan nu rechtop op de grond worden gezet met het te beschermen plantje in het midden.
  De werking: als twee verschillende metalen contact maken gaat er een elektrische stroom lopen. De slak die de draden wilt kruisen vormt de verbinding en ervaart dit als zeer onprettig. De slak is in feite zelf het elektroliet zoals de citroen in een citroen-batterij.
 • Koolplanten worden vaak nog aangevreten als ze al vrij groot zijn. Ook de rupsen van het koolwitje knagen graag aan de koolplanten. Neem een emmer en stop deze vol met het verzamelde onkruid. Vul de emmer met water en laat deze een paar weken staan. Sproei deze gier over de koolplanten. De stank van de gier maskeert de koollucht waardoor de kolen minder aantrekkelijk zijn voor ongewenste eters.
 • Een tip uit een tuinprogramma van de BBC op basis van knoflook. Neem 10 tenen gepelde knoflook per liter water. Laat dit een aantal dagen trekken en spuit het dan rechtstreeks op de slakken of de plaatsen waar de slakken zitten.
 • Als dat niet helpt blijft alleen verzamelen nog over. Naaktslakken worden tegen de avond actief, dan zijn ze goed zichtbaar. Ook na een zomerse onweersbui gaan ze flink hun gang. Gooi ze niet over het hek of naar de buren want van 5 tot 10 meter afstand kruipen ze weer naar hun oude stek terug.

Schimmels gaan over het algemeen hun gang als meer dan 50% van de tijd het vochtig is (ook in de badkamer thuis). Zorg dat in een kasje altijd een raampje op een kier staat zodat het in de kas voldoende droog blijft. Water geven is alleen nodig bij grote droogte. De meeste planten reageren heel goed door met hun wortels dieper in de grond te groeien.
Een aftreksel van Heermoes (Paardenstaart) kan worden gebruikt tegen de schimmel "echte meeldauw". Een bekend recept is:

 • Breng 20 gram Heermoes in 1 liter water 30 minuten aan de kook.
 • Laat het daarna 2 dagen staan.
 • Giet het door een koffiefilter om de vaste bestandsdelen er uit te halen.
 • Verdun het met 4 liter leidingwater.
 • Bespuit de planten elke 7 dagen met dit aftreksel.

Het herkennen van alle plantenziektes en de remedies daartegen, is een nog veel langer verhaal. Een paar goede websites om verder te zoeken zijn groenkennisnet en plantenziekte en gewasbescherming.