Tuin tips

De volkstuin winterklaar maken?

Een tuin leeghalen om de striemende regen, wind en vorst erheen te jagen tot het weer voorjaar wordt, is geen goed idee.

Een onbedekte bodem erodeert, organische stoffen zakken weg. De bodem bedekken met mulch is goed. Gebruik je eigen groenten- en bloemenafval, onkruid, stukjes takken. Probeer zoveel mogelijk wat je uit je tuin haalt weer terug te geven aan de tuin.

Afdekken met karton, natmaken, de hoeken vastleggen en compost er op kan ook. Als je geen leeggehaalde tuin hebt, laat dan zolang mogelijk bloemen en planten staan. Je helpt insecten en vogels aan voeding en schuilplekken.

Er zijn wel nuttige karweitjes voor in de herfst:

Vogelkastjes schoonmaken.

Oude nestjes kan je verwijderen en de kastjes liefst met heet water schoonmaken tegen de parasieten. De vogels kunnen de kastjes ’s winters gebruiken om te slapen.  Ze houden van kale kastjes.

Rommel wegdoen.

Tijdelijke bouwsels en hulpmiddelen weghalen zoals plastic, potten, glas, rekjes. Oude tegels kunnen naar de werkplaats.

Composthoop of -vat voorzien van lucht en voldoende vocht. 


LET OP: de Colorado kever is gesignaleerd op de tuin!!!

De coloradokever is weer volop te zien vooral op aardappels. Verwijder de kevers en hun larven zo snel mogelijk. Ze eten blad en bloemen en planten van de nachtschadefamilie gaan er aan dood. De kevers zijn giftig en hebben geen natuurlijke vijanden. Ze moeten handmatig verwijderd worden. In de vorige eeuw kwamen ze hier vanuit Noord-Amerika. De larven overwinteren in de grond en eten van de laatste aardappels die in de grond zijn overgebleven. Zog dus dat je alle aardappels verwijdert die nog in de grond achterblijven. Coloradokevers verwijderen is een wettelijke plicht!

Larven van de Coloradokever Volwassen Coloradokever LET OP: dit zijn de larve van een LIEVEHEERSBEESTJE! Deze niet verwijderen!!