Het kweken van de stekelige chayote

De chayote is een familielid van de komkommer. Het is een stevige groeier en klimt. Hij heeft een stevig rek nodig, mede door de zware vruchten.

De chayote is alleen uit zijn eigen vrucht te telen. Je kunt niet alleen de pit gebruiken. Oogst zo laat mogelijk in de herfst de vruchten. Laat ze koel liggen. Haal in december weer tevoorschijn en leg hem op zijn platte kant. Wacht tot er een aardige uitloper aan zit en stop dan de chayote in een pot met aarde, nog steeds plat liggend. Zorg daarbij dat de vrucht half boven de grond uitsteekt. De chayote kan niet tegen vorst, dus wacht tot eind mei voor je hem uitplant bij een stevig hekwerk. Ook bij het uitplanten blijft hij half boven de grond.

De hele zomer groeit hij alleen maar en pas in de herfst komen de vruchten. Het lijkt dan alsof je te laat bent, maar de vruchtvorming neemt een aardige spurt. Bij een nazomer waarbij de vorst lang wegblijft, kun je 20-25 kilo oogsten. Houd minimaal 2 van de grootste vruchten achter, eentje om verder mee te kweken en eentje als reserve als er iets mis gaat met de eerste. Heb je de reserve niet nodig, dan kun je hem weggeven.
De plant is meerjarig, dus je kunt in plaats van, of naast, de vrucht ook de plant zelf over houden.