Bemesten

Deze pagina geeft een overzicht van de mestsoorten die in de tuinwinkel van Groengennep verkrijgbaar zijn. Elke tuinder heeft zo zijn voorkeuren, tuinen zijn al eerder bemest en elke plant heeft zijn specifieke behoeften. Een eenduidig advies welke meststof te gebruiken is daarom niet zo te geven.
Om toch een keuze te kunnen maken staat bij elke mestsoort een korte beschrijving:


Stalmest

De stalmest ligt links in de mestkuil. Stalmest geeft veel voeding (o.a. stikstof) en verbetert de structuur van de zandgrond. Stalmest is ook zeer geschikt voor de onderste laag van de aspergebedden. Onze stalmest komt helemaal uit Friesland, uit koeienstallen. De mest wordt vooraf door een laboratorium gecontroleerd op ongewenste stoffen.
Voor de algemene bemesting kan stalmest het beste pas in januari / februari verspreid worden. Eerder opbrengen vergroot de uitspoeling door de regen. Tijdens het groeiseizoen is wat bijmesten met stalmest aan te bevelen bij de snelle groeiers zoals koolgewassen, pompoen en mais.
Gebruik stalmest niet op plaatsen waar het jaar erop de peulvruchten (bonen, erwten e.d.) komen te staan omdat de smaak van de stalmest dan in de bonen gaat zitten. Bonen hebben zelf geen stikstofbemesting nodig omdat ze stikstofbindende bacterien vasthouden in knolletjes aan de wortelen.
 

Tip, in de witte bak voor de mestkuil zit gier uit de gierput. Deze kan gratis gebruikt worden. Wel flink verdunnen met water voor het opbrengen. Nooit in direct contact laten komen met de wortels.

Compost

De compost, rechts in de mestkuil, is bij Groengennep eigenlijk gebruikte champignonmest. In Zuidoost Brabant zitten veel champignonkwekers die voor hun teelt paardemest steriliseren, dus vrij van ziektekiemen en levensvatbare zaden! Na de champignon-oogst worden de bedden weer leeggemaakt voor de volgende kweek. De vrijkomende mest is door de champignons afgebroken tot een soort compost.
De compost verbetert de structuur van de zandgrond maar heeft een lage voedingswaarde. Een laagje compost over de bedden voorkomt het ontkiemen van onkruid. Na een jaar is de compost zover afgebroken dat het door de grond gespit kan worden.
Teveel compost kan de bodem doen verzuren. Een beetje kalk brengt dit weer in evenwicht.
 

DCM Basalt lavameel

Lavameel is een zeer fijn gemalen poeder, afkomstig van vulkanisch gesteente. Afgekoelde lava zorgt voor de meest vruchtbare bodems in de wereld. Lavameel verhoogt de weerstand van de planten tegen infecties en verstevigt planten. Lavameel bevat veel mineralen en sporenelementen, zoals magnesium en silicium. Het wordt verkocht in zakken van 2 kg.

Bemeste tuinaarde

Tuinaarde bestaat doorgaans uit turf, zwartveen aangevuld met compost. Het is zeer geschikt voor het verbeteren en/of aanvulling van de bodem. Tuinaarde heeft vaak nog een bemestende waarde.
Tuinaarde dient niet te worden gebruikt als een vervanging voor potgrond. Qua structuur is tuinaarde is niet luchtig en zwaarder dan potgrond. Bemeste tuinaarde is niet geschikt voor de opkweek van jonge planten.

Potgrond

De basis van potgrond is turf. De belangrijkste eigenschap van potgrond is het water-opnemend vermogen. Het absorbeert vocht niet alleen snel maar houdt het ook lang vast. De turf wordt vermengd met boomschors, kokos, compost, zand, meststoffen en kalk. Op deze manier zorgen structuur, samenstelling en voedingsstoffen er samen voor dat de plant kan wortelen. Een gezond wortelstelsel geeft een betere groei en zorgt ervoor dat de plant stevig blijft staan. Onder normale omstandigheden bevat potgrond voeding voor 1 a 2 maanden.

Super potgrond

Houdt meer vocht vast en heeft als extra bestanddeel oscomote voor extra voeding. Super potgrond is erg geschikt voor bijvoorbeeld potbeplantingen, vanwege de langwerkende meststoffen.

Culterra 10+ 4+ 6

Deze culterra bevat 10% stikstof, 4% fosfaat en 6 % kalium. Hieronder vindt u een overzicht, hoe u culterra kunt gebruiken:

  febr mrt apr mei jun jul aug sep okt
bladgroente (sla, spinazie, prei, andijvie e.d.)   1,5     1        
koolgewassen   2       0,5   0,5  
vruchtgroenten (augurk, tomaat, courchette)     1   0,5   0,5    
doperwt, peul, tuinboon 1                
sperziebonen, snijbonen       1,5          
wortelgroenten (peen, kroot, radijs)     1     0,5      
loken (ui, prei)     1,5            
aardappelen     1,5   0,5        

De hoeveelheden worden gegeven in kg/m^2 tuinoppervlak en zijn indicatief, afhankelijk van de grondsoort, voedingstoestand en groeiomstandigheden. Culterra is samengesteld uit dierlijke en plantaardige grondstoffen.

Zaai en stekgrond

Een essentieel onderdeel van kwalitatief goede zaai- en stekgrond is de juiste hoeveelheid mest- en voedingstoffen. Te veel voedingsstoffen (zouten) zijn schadelijk voor de (nieuwe) wortels.

Kalk

Kalk is nodig voor de opbouw van plantenweefsel. Als er te weinig kalk in de grond zit (lage PH-waarde) is de grond zuur. Op zure grond zal de plantengroei gering zijn. Typisch is ook de lichtgroene kleur van de bladeren.

Teveel kalk zorgt ervoor dat sporenelementen niet meer door de plant opgenomen kunnen worden. Grond met een hoge PH-waarde kenmerkt zich door de afwezigheid van humus. Dan is het aan te bevelen om zure materialen aan te brengen zoals compost en turf.

Er zijn verschillende zuurgraadmeters in de handel om de PH waarde van je tuin te meten.

Maerl (zeewierkalk)

Maerl bestaat uit kalk en sporenelementen. Het is een gedroogde en gemalen zeealg. Deze algen worden verzameld voor de kust van Bretagne, waar ze ook direct worden verwerkt.
Maerl is aan te bevelen voor de bladvorming. De verwerking is eenvoudig, strooi tijdens de groei een paar keer wat Maerl tussen de planten.

Maerl bevat mineralen die belangrijk zijn voor ons lichaam en die te weinig in onze voeding zitten.

Kieseriet

Kan worden gebruikt om in het voorjaar magnesium- of zwavelgebrek te voorkomen. Het is ook geschikt, om bij ecologisch tuinieren, bij te gele of lichtgroene planten een diepgroene bladvorming te krijgen.